
Dit heb jij aan onze interne vertrouwenspersonen

Onze vertrouwenspersonen spelen een sleutelrol in het creëren van een veilige en open schoolomgeving. Waarvoor kun je bij hen terecht, wat doen ze en wat hebben ouders, leerlingen en collega’s aan hen? Anne Boorsma en Marloes Kreuze, beiden vertrouwenspersoon binnen Nissewijs, vertellen erover.

Wat doen interne vertrouwenspersonen?
Zij bieden een luisterend oor en wijzen de weg bij meldingen, klachten of gevoelige zaken. Anne: “We wijzen mensen de weg in de stappen die ze kunnen nemen, en denken actief mee over oplossingen. Onze hulp komt vooral vanaf de zijlijn. Bijvoorbeeld: als ouders een conflict met een leerkracht hebben, dan begeleiden wij niet het gesprek erover, maar helpen we de ouders om dit voor te bereiden. Wij staan de melder bij, zodat diegene zelf de juiste stappen kan zetten.''
Ontmoet Anne
- Anne is de interne vertrouwenspersoon bij basisschool De Rank.
- Ze is binnen Nissewijs ook coördinator van het netwerk van interne vertrouwenspersonen.
Overkoepelende vertrouwenspersonen
Nissewijs heeft ook nog twee overkoepelende vertrouwenspersonen, zoals Marloes. Zij ondersteunen de vertrouwenspersonen op de scholen. Bijvoorbeeld door te sparren over complexe situaties, en zij helpen collega’s die liever niet naar de aangewezen persoon op hun locatie gaan.
Ontmoet Marloes
- Marloes is (net als Anne) coördinator van datzelfde netwerk.
- Ze is ook een van de twee overkoepelende interne vertrouwenspersonen binnen Nissewijs.
Het netwerk in kannen en kruiken
Nissewijs heeft een heel netwerk van vertrouwenspersonen, dat Anne en Marloes mede coördineren. Marloes: “We geven – samen met de rest van het team – het netwerk een duidelijke structuur. Denk aan gedragsregels, standaardteksten voor schoolgidsen en nascholing.”
De leden van het netwerk komen twee keer per jaar bijeen om casussen te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Zo delen ze praktische oplossingen en preventieve strategieën. Anne: “Ook volgen alle vertrouwenspersonen binnen Nissewijs een opleiding, met veel praktische opdrachten.”
Voorkomen is beter dan genezen
Naast het bijstaan van melders in hun proces om een probleem op te lossen, doen Anne en Marloes dus ook veel aan preventie. Marloes: “Binnen onze teams gebruiken we bijvoorbeeld het spel Gedragen Gedrag. Dat zet collega’s aan het denken over gedrag en omgangsvormen. Het doel? Bewustwording, en gesprekken voeren vóór het ontstaan van conflicten waardoor je al volop in de emotie zit.”
Anne: “Ook geven we elk schooljaar voorlichting over waar kinderen, ouders en collega's naartoe kunnen als ze grensoverschrijdend gedrag ervaren.”
Waardevol en zichtbaar
Bij Nissewijs zijn interne vertrouwenspersonen dus veel meer dan een aanspreekpunt. Ze spelen een actieve rol in het bevorderen van veiligheid, openheid en samenwerking binnen de schoolgemeenschap. Marloes: “Onze rol is professioneel, met duidelijke richtlijnen en ondersteuning vanuit het bestuur. Mensen weten dat we er zijn, en wat we doen. Dat maakt het verschil.”