
Inclusiever onderwijs bij Nissewijs: iedere leerling telt

Inclusie in het onderwijs is een veelbesproken thema. Maar hoe geef je dit in de praktijk concreet vorm? Hoewel dat van veel factoren afhankelijk is, speelt de passende ondersteuning aan kinderen met extra onderwijsbehoeften een grote rol. Reguliere scholen verkleinen daarmee de uitstroom naar het gespecialiseerd onderwijs. Wat weer een stap verder is richting een inclusievere leeromgeving.
Patricia Keijzer en Reinier Nagelhout maken hiervan hun missie: zo veel mogelijk leerlingen laten meedoen in hun vertrouwde lesomgeving – met begeleiding op maat.

Meer over Reinier Nagelhout
Reinier Nagelhout werkt als leerlingbegeleider. Hij richt zich op technische leesvaardigheden, rekenen, spelling en woordenschat. Reinier biedt kort- en langdurende interventies en maatwerk in kleine groepen. Zo ontwikkelen álle leerlingen zich optimaal – binnen het reguliere onderwijs.
“Wij zijn er voor kinderen die anders nét niet met de klas meekunnen."
Meer over Patricia Keijzer
Patricia Keijzer heeft jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs. Bij Nissewijs is ze leesspecialist en leerkracht binnen het DOK (Didactische Opvang Klas). Patricia kijkt wat er nodig is om een leerling zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen op hun eigen leerlijn. Dat kenmerkt haar werkwijze. Ook is ze er om leerlingen te begeleiden bij specifieke vakken.
“Leerlingen met een speciale onderwijsbehoeften hebben een speciaal plekje in mijn hart.”
Wat betekent inclusie voor Reinier en Patricia?
“Het draait in onze rol om maatwerk. Sommige kinderen vallen bijvoorbeeld net tussen het niveau van het gespecialiseerd basisonderwijs en de reguliere leerlijn. Wij geven ze de juiste ondersteuning, zodat ze binnen hun eigen wijk en basisschool kunnen blijven”, vertelt Patricia.
Reinier vult aan: “Inclusiever onderwijs betekent voor mij ook dat we verder kijken dan de leerresultaten: we letten op de individuele behoeften van de leerling. Soms heeft een kind alleen extra hulp nodig bij één specifiek vak, zoals rekenen of taal. Wij willen dat diegene gewoon meekan met de reguliere groep, maar dan met een zetje in de rug.”
Dit betekent inclusie voor Nissewijs
Inclusief zijn betekent steengoed onderwijs bieden. Wanneer dat gebeurt, is er een plek voor iedere leerling. We willen de context op de scholen en binnen de organisatie zo inrichten dat álle leerlingen daarvan profiteren. Wat goed is voor het ene kind, is vaak goed voor velen. De focus ligt dus op het totaalaanbod van onderwijs inclusiever maken. Daar maken wij ons hard voor.
Samenwerking is key
De hulp die Patricia en Reinier geven, is alleen mogelijk als docenten, ondersteunende collega's en externe specialisten goed samenwerken. Patricia: “Bij Nissewijs werken we veel samen met logopedisten, orthopedagogen en gespecialiseerde instellingen, bijvoorbeeld Auris. Dat vergroot de kennis van de leerkrachten en leerlingbegeleiders. Zo ondersteunen we kinderen beter. Door kennis te delen en experts te blijven ontmoeten, groeien we als team en kunnen we meer kinderen binnenboord houden.”
De toekomst is inclusief
Nissewijs focust op hoe het nóg beter kan en gaat daarmee een inclusievere toekomst tegemoet. Reinier: “We hebben al stappen gezet, zoals het inzetten van meer personeel naast de leerkrachten. Zo creëren we een extra ondersteunend netwerk, zodat leerlingen mee kunnen in de groep.”
Binnen Nissewijs blijft inclusie een speerpunt. Patricia, Reinier en hun collega’s werken samen en innoveren om ieder kind een plek te geven. Want inclusief onderwijs betekent: iedere leerling telt.